14 Eylül 2015 Pazartesi

Roald Dahl ~ Charlie’nin Çikolata Fabrikası

Büyükler neden çocuk kitapları okumalıdır?

Çünkü çocuk kitapları çocuğun dünyasına girebilmemizi sağlayan sihirli kapılar gibidir. Ve o kapıyı araladığınızda büyülü bir dünya ayaklarınızın önüne seriliverir. Sıkıştığınız betonların arasından yemyeşil ovalara, masmavi denizlere yol alır, balonlarla uçar, upuzun merdivenle bulutlara tırmanırsınız.

Çocuklar ile yakınlaşmakta en kestirme yollardan biri olduğu gibi kendi çocukluğumuza dönebilmemize de aracı olurlar. Ben hikayeleri oğluma okurken ona duyguları yeterince geçirebilmek ve bu yolla kitabın vermesi beklenen mesajları gözüne sokmadan usul usul verebilmek, öğrenme iştahını kabartabilmek için okuyorum en çok da. Öpüşüp koklaşarak, kıkır kıkır koyun koyuna okuyarak eğlenmek ise paha biçilemez anlar yaratıyor. Uyumadan birlikte aynı rüyalara dalıyoruz böylelikle. Tabi diğer taraftan çocuk kitapları okumak  beni de müthiş rahatlatıyor, heyecanlandırıyor, eğlendiriyor, duygulandırıyor, kıpır kıpır hissettiriyor, deşarj oluyorum, ruhumu besliyor. Her gün yanından geçtiğim ama farkında olmadığım güzellikleri görmemi sağlayan bi şeyler var çocuk kitaplarında. E tabi bir de bizim çocukluğumuzdaki kitaplardan çok çok farklı çocuk kitapları var ve bu kitaplara artık çok daha kolay ulaşılabiliyor.

Gelelim en son okuduğumuz kitaba..Sinemaya uyarlanmış kitaplardan biri olduğu için de çok bilinen bir Roald Dahl klasiği olan Charlie’nin Çikolata Fabrikası..Çocukluğunuzda Roald Dahl kitaplarını okumadıysanız daha fazla geç kalmayın ve mutlaka okuyun..Çünkü kendinizi eritilmiş çikolata akan nehirlerde, nane şekerinden yapılmış çimenlerde, sadece aşağı yukarı değil sala sola her istikamette ilerleyen çok süratli cam asansörlerin içinde bulacaksınız. Kimi yerde duygusallaşacak kimi yerlerde ise kahkahalarla coşacaksınız. Dünya hızla ölüyorken, insanlar tüketim çılgınlığına battıkça batıp duyarsızlaşıyorken ,  amansız rekabet ile özlerinden uzaklaşıp birbirinin kuyusunu kazmaya başlıyorken Willy Wonka adındaki çikolata muciti kendine şahane bir çikolata fabrikası kurup burada hayallerindeki gibi var olmaya devam ediyor. Kendine akıllı, hayal gücü zengin, dürüst,eğlenceli, umutlu ve çocuksu bir çocuk arıyor.

Kitabın konusuna özetle değinecek olursak ana kahramanımız Charlie Bucket oldukça yoksul bir ailenin çok sevilen bir oğludur. Küçücük derme çatma bir evde anne - babası, ananesi, babaannesi ve iki dedesiyle beraber yaşamaktadır. Büyükanne ve büyükbabalar doksan yaşlarının  üstündeydiler yani çalışamayacak kadar yaşlıdırlar ve bütün günü evdeki tek yatakta birbirlerine sokularak  geçirirler. Ailenin tek geliri diş macunu fabrikasında kapak takan babasının kazandığı ama bu koca ailenin ihtiyacının yarısını bile karşılayamayan maaşıdır. Buna rağmen mutsuz değillerdir ve Charlie’ye çok düşkündürler. İhtiyarcıklar bütün gün yataklarında oturup sohbet ederler ve Charlie’nin okuldan dönme saatini dört gözle beklerler. Charlie adeta hayatlarının parlak bir ışığıydı..ona hikayeler anlatıp eğlendikleri anlar en keyif aldıkları anlardı. Charlie ve ailesi çikolatalarıyla tüm dünyaya nam salmış Wonka Fabrikasının olduğu kentte yaşamaktadır ve hatta Charlie her gün okula gidip gelirken fabrikanın önünden geçmektedir. Joe dedesi bir akşam hikayesinde Charlie’ye çikolata dehası Willy Wonka’dan ve onun buzdolabına koymasan bile saatlerce erimeyen çikolatalı dondurmalarından ve diğer inanılmaz buluşlarından bahseder. Fakat Willy Wonka para hırsı yüklü insanların ihanetiyle karşılaşmış ve buluşları bir bir çalınmaya, çikolataları taklit edilmeye başlamıştır. Bu duruma canı sıkılan Willy Wonka bu nedenle de fabrikaya kilidi vurmuştur.
Ama günün birinde Wonka Fabrikası yeniden çalışmaya başlar. Fakat fabrikaya ne giren, ne çıkan işçi vardır. Kimse bunun nasıl olabildiğini anlayamaz ve Willy Wonka fabrikasını beş şanslı çocuğa açacağını duyurur. Beş Wonka çikolatasına altın bilet saklar ve bunu bulan beş çocuk ailesi ile birlikte fabrikayı gezme şansını elde edecektir.Böylece bu beş bileti bulmak için tüm dünya çılgınca çikolata satın alır. Bileti bulan şanslı çocuklar tek tek ortaya çıkmaya başlar. Bundan sonrası artık bol çikolatalı, şarkılı maceralarla dolu bir yolculuktur. 🍭 🍬 🍫 🍭 🍡


Kitabın yazarı Roald Dahl oldukça çılgın,uçuk kaçık bir yazar.Kitaplarını başkalarının kesinlikle girmesinin yasak olduğu evinin bahçesindeki küçük bir kulübede yazmış. Bu kulübe ise şimdilerde bir müze.
Ha bu arada oğlum da kitaba hayran kaldı.Okurken çikolata ve şekerleme tasvirlerinin etkisiyle ağzımız sulandı. Hatta bize altın biletler yapıp çeşitli kendi yaptığı eşyaların içerisine sakladı, yeni oyunlar üretti.
Bu kitap çocuklara çok güzel bir armağan da olabilir. Çünkü küçük yaşta verilen kitap sevgisi bir ömür boyu kalıcı dostluğa dönüşür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder